Fuga, derz dolgu malzemesi şeklinde günümüzde yer almaktadır. Genel olarak profil yapısı ile beraber kullanılmaktadır. Fuga için de çeşitli kullanım alanları ile kullanım çeşitleri bulunmaktadır.
Fuga Nedir?
Fuga, iç ya da dış cephede, duvarlar yüzeylerde, her türlü yatay ve ya düşey alanlarda, mimari açıdan da oluşabilecek kaygılardan kurtulmak amacıyla bu bölgelerde oluşabilecek çatlaklara, ısı köprüsü, boya akması gibi sorunlara karşı da önlem almak için boşluklu şekilde üretilen yapı malzemesidir. Genel olarak, inşaat yapılarını korumak için yapılan yapı malzemesidir.
Fuga Nasıl Yapılır?
Fuga günümüzde uygulanırken; öncelikle 100 gramlık bir fuga derz dolgusunun içine 70 gram su eklenerek başlar. Ardından da derz bandı dikkatli biçimde yapıştırılır. Böylece 2 saatlik dinlendirme süresinin sonrasında 2. kat olarak uygulanır. Yapı içerisinde boşluk oluşumları bulunmaktadır. Fuga boşluklarının doldurulması ve ya doldurulurken yapıya uygun olan tüm zorluklara karşı dirençli bir çalışma yapılması da gerekmektedir.
Fuga profili bu noktada boşlukların çok düzgün şekilde birleştirilmesi için kullanılmaktadır. Bu bağlamda kullanılan profiller kapsamında da ısıya, boyaya karşı da önlem alınmakta ve de alınan önlemler yapıların ekstra korunması sağlanmaktadır.
Fuga Hangi Alanlara Uygulanır?
Fuga, küçük çaplı çalışma olsa dahi bina ve ya diğer alanlar amacıyla koruma konusunda çok etkili bir çalışma olur. Aynı zamanda dirençlilik konusunda fuga yapıya etkili dayanım sağlanmaktadır. Bu nedenden dolayı yapılar için kullanılacak yapı malzemeleri arasında bu fuganın kullanımına dikkat edilmesi ve de doğru şekilde kullanılması gerekmektedir.