Çanakkale Savaşı Ebedi Dostluk Sergisi

641631bb86b24a179cf01b21.jpg

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - Dr. Seyhun Binzet’in öncülüğünde hazırlanan sergi; emekli Koramiral Feyyaz Öğütcü, Deniz Akyıldız, Ayşe Slevogt, Dr. Şehib Türkay, Yavuz Dinar, Barış Eymen ve Barış Kenaroğlu’nun katkılarıyla oluşturuldu. Anafartalar Komutanı Mustafa Kemal Paşa’nın yazdığı bir mektuptan yola çıkarak hazırlanan sergide, savaşa katılan ülkelerin tanımlamaları, komutanların kimlikleri, işgal gemileri ile Türk güçlerinin karşılaştırılması, iki tarafın da esirlerine ait bilgi ve görseller, Anzak askerlerinin ailelerine yazdığı mektuplar gibi konular bulunuyor.

Sergide en ilgi çeken bilgilerden biri, Henry Moseley isimli İngiliz fizikçinin Osmanlı keskin nişancısı Korkunç Abdül tarafından 10 Ağustos 1915 günü Suvla koyunda öldürülmesinin detayları. Telekomünikasyon subayı olarak Çanakkale’ye gelen Oxford Üniversitesi öğretim üyesi Moseley, bazı elementlerin yaydığı X ışınlarına dair yorumlarıyla 1916 yılının Nobel Fizik Ödülü adaylarından biriydi. Suvla koyundaki harekatta keskin nişancı Korkunç Abdül tarafından öldürülen Henry Moseley, İngiltere’nin askerlikle ilgili yasalarının değişmesine neden olmuştu.

641631e786b24a179cf01b25.jpg


Sergide 12 yaşındaki Osmanlı askeri Bombacı Ali, batırılan gemilerden kurtulanlara şefkat elini uzatan Osmanlı askerleri, Goliath’ı batıran Muâvenet-i Milliye torpido botu da bulunuyor. Türk basın tarihinin unutulmaz ismi Burhan Felek’in çektiği fotoğrafların da yer aldığı sergi, 16 Nisan’a kadar açık kalacak.
 
Üst Alt