Zelenskiy: Rusya Avrupalılar'ın normal yaşamını yok etmek istiyor

6314b20386b24516a82d256a.jpg

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın her bir Avrupa vatandaşının normal yaşamını yok etmek istediğini söyledi.

Ukrayna lideri Rusya'nın Avrupa'ya gaz taşıyan başlıca boru hatttını açmayacağını açıklamasından saatler sonra konuştu.

Avrupa, Rusya'yı Ukrayna'daki savaş sürerken, doğalgaz tedarikiyle şantaj yapmakla suçluyor. Moskova ise bu suçlamayı reddediyor.

Vladimir Zelenskiy, "Henüz füzelerle saldıramayacakları yerlere yoksulluk ve siyasi kaosla saldırıyorlar" ifadesini kullandı.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana, enerji fiyatları yükseldi ve daha da artabilir. AB' ülkelerinde hanelerin bu kış aylarında ısınma masraflarını karşılamayacağı korkuları var.

Doğalgaz tedariği sorunundan en kötü etkilenen ülkelerden Almanya'da 65 milyar euroluk bir yardım paketi açıklandı.

Başbakan Olaf Scholtz, Rusya'nın artık güvenilir bir enerji ortağı olmadığını söyledi.

Rus devlet enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım 1 boru hattının ucu açık bir şekilde kapalı kalacağını açıklamıştı.

Almanya'ya giden boru hattı Gazprom'un bakım çalışmaları gerekçesiyle üç gün kapalı kalmış, sonra da açılması planlanmıştı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sorunun 'maalesef sürpriz olmadığını' söyledi.

Michel Gazprom'un duyurusu sonrası paylaştığı Twitter mesajında "Gazın silah olarak kullanılması AB'nin kararlılığını değiştirmeyecek. Enerji bağımsızlığı yolunda hızlanacağız. Görevimiz vatandaşlarımızı korumak ve Ukrayna'nın özgürlüğüne yardımcı olmak" dedi.

Moskova ise, enerji tedarikini Ukrayna'ya destek veren Batılı ülkelere karşı ekonomik bir silah olarak kullandığı iddialarını reddediyor.

Rusya, ambargoların Kuzey Akım 1 boru hattının bakımını engellediğini söylüyor. AB ise bunun bir bahane olduğu görüşünde.

Gazprom'un açıklaması, G7 ülkelerinin Ukrayna'ya destek olmak için Rus petrolüne tavan fiyat belirlenmesi konusunda uzlaşıldığını duyurmasından kısa süre sonra geldi.

G7 ülkeler İngiltere, ABD, Kanada, Fransa, Almanya İtalya ve Japonya'dan oluşuyor.

St Petersburg yakınlarındaki Rus kıyılarından başlayan ve kuzeydoğu Almanya'ya giden boru hattı günne 170 milyon metreküp doğalgaz taşıyabiliyor.

Ukrayna'nın işgalinden sonra Kuzey Akım 1 hattı, bir kez daha kapatılmıştı.

Temmuz ayında Gazprom, tedariki 10 gün boyunca tamamen kesmiş ve "bakım arası" verildiğini söylemişti. Gaz akışı 10 gün sonra devam etti ancak miktar önemli ölçüde azaldı.

Ukrayna lideri Zelenski konuşmasında "Rusya bu kış tüm Avrupalılara bir gaz saldırısı için hazırlanıyor" dedi ve sadece Avrupa ülkeleri arasında birliğin koruma sağlayacağını savundu.

Kaynak: BBC Türkçe
 
Üst Alt