Unutmabeni çiçeği Yunanca fare kulağı anlamına gelir. Bu ismi yapraklarındaki şekillerden almıştır. Latince adı Myosotis scorpioides olan bu çiçek, Borage ailesinden gelir. Yaklaşık 50 cinsi bulunur. Genellikle mavi renklerde görülür. Ancak mavi dışında beyaz ve pembe renkler de sıklıkla görülebilir. Unutma beni çiçeği hikayesi hakkında farklı efsaneneler bulunur. Süs bitkisi olarak tercih edilen bu çiçek evde ve bahçelerde yetiştirilebilir.
Unutmabeni Çiçeği Hikayesi ve Anlamı
Unutmabeni çiçeği hakkındaki efsaneler günümüze kadar ulaşmıştır. Unutmabeni çiçeği ile ilgili pek çok hikaye mevcuttur.
- Alman efsanesine göre Tanrı tüm çiçeklere isim verirken küçük bir çiçeği atlar. Bu küçük çiçek: “Ey Tanrım! Unutma Beni” diye bağırır. Bunun üzerine Tanrı, “Senin adın ne olsun der” Çiçek yeniden “Ey Tanrım! Unutma Beni” diye bağırır. Bunun üzerine Tanrı: “Senin adın bu olacak” der ve adı unutmabeni olur.
- Diğer bir efsaneye göre, göre; Hz. Havva ile Adem cenneti terk ederken bu çiçek arkalarından “Beni unutmayın” diye bağırır ve çiçeğin adı unutmabeni olur.
- Bunun dışında diğer efsane Ortaçağ’da geçer. Efsaneye göre bir şövalye ve sevgilisi Tuna Nehri kıyısında yürüyüşe çıkarlar. Tam bu sırada nehrin üzerinde akıp gitmekte olan mavi bir çiçek görürler. Şövalyenin sevgilisi bu çiçeği çok beğenir bunun ardından sevgilisi için şövalye nehirden almak ister. Ancak almaya çalışırken nehre düşer. Akıntıya kapılan şövalye çiçeği sevgilisine doğru atar ve ardından “Unutma Beni” diye bağırır. O günden sonra unutmabeni çiçeği olarak anılır.
- Unutmabeni çiçeği edebiyatta da kendine yer bulmuştur. Birkaç Grimm kardeşler masalında adı geçer ve şiirlere de konu olmuştur. Alman edebiyatçı Goethe bu çiçek için "en canlı çiçek, zariflerin en zarifi" demiştir.
Unutmabeni Çiçeği Nasıl Yetiştirilir, Bakımı Nasıl Yapılır?
Toprak ve Saksı Seçimi
- Hemen hemen her toprakta yetişir. Ancak toprağın organik, besleyici ve maddece zengin olması gerekir
- Saksı seçimi çok önemli olan bu çiçeğin tohumları toprak yüzeyine serpilir. Çiçeğin tohumları toprağa düşerek ertesi yıl kendiliğinden çoğalacağı için geni bir saksı tercih edilmelidir.
Sulama, Isı ve Sıcaklık
- Unutma beni çiçeği kuru toprağı sevmez. Bu yüzden çiçeğin toprağının her zaman nemli olması gerekir.
- Çiçeğin toprağının her zaman nemli olduğundan emin olmalısınız.
- Ancak sularken dikkat edilmelidir. Aşırı sulama çiçeğin çürütür.
Konumlandırma
- Unutma beni çiçeği aydınlık ve havadar ortamları sever.
- Unutmabeni çiçeği doğrudan güneş ışığını çok sever. Daha canlı ve sağlıklı bir görüntüye kavuşur.
- Unutmabeni çiçeğinin yerini beğenmemesi halinde yaprakları soluk ve mat görünür. Bu durumda çiçeğin yeri değiştirilmelidir.
- Kış şartlarına dayanıklıdır. Güneşli, yarı gölgeli ve serin yerlerde yaşayabilir.
Çoğaltma
- Unutmabeni çiçeği tohumları ekilerek ya da kökten bölünerek çoğaltılabilir.
- Unutmabeni çiçeğini kökten çoğaltmak istiyorsanız en uygun zaman sonbahar mevsimidir.
- Unutmabeni çiçeği toprağa döktüğü tohumlar ile çimlenerek ertesi yıl kendiliğinden çoğalır.
Dua çiçeği nedir ve çeşitleri nelerdir?
Çiçek Bakımı Nasıl Yapılır? Çiçek Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Benjamin Bitkisi Nasıl Yetiştirilir, Nasıl Çoğaltılır? Faydaları Ve Özellikleri Nelerdir?