Türkiye'nin 'Savunma atağı' ABD manşetinde: 20 yıllık yatırımlar meyvesini verdi

6425437e86b247487c0d2a1c.jpg

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlamasıyla birlikte dünyada ses getiren Bayraktar TB2, İHA ve SİHA'ların cephe hattında ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti. Ruslar 2. Dünya Savaşı döneminden kalma taktiklerle Ukrayna'ya girdi. Sayısız tank ile ilerleyebileceklerini sanan Rus ordusu Bayraktar TB2 resmen dağıttı.

İşgalin ilk günlerinde birçok Rus tankının binlerce metre yükseklikten atılan füzelerle etkisiz hale geldiği görüldü. Bayraktar TB2'nin bu başarısı Ukraynalılara şarkı yazdırırken, dünyada ise üst üste manşetler atılmaya başlandı. Son olarak CNBC tarafından yapılan haberde Bayraktar ve Baykar şirketinin başarılı çalışmaları yer aldı.

642544ef86b247487c0d2a25.jpg


DIŞ İLİŞKİLERDE 'KALDIRAÇ' ROLÜ


Haberde Bayraktar'ın artık dünyada ünlü bir İHA olduğuna vurgu yapıldı. Türkiye'nin son yıllarda savunma sanayisinde yaptığı ataklara da değinilen yazıda Türkiye'nin ürettiği araç, yazılım ve parçaları uluslararası anlaşmalarla ihraç ettiğine dikkat çekildi. Savunma sanayiye yapılan Ar-Ge yatırımlarını değerlendiren CNBC bu yatırımları Türkiye'nin dış ilişkileri için 'Kaldıraç' görevi gördüğünü aktardı.

642543da86b247487c0d2a1f.jpg


TÜRKİYE'DEN REKOR İHRACAT


Haberin devamında CNBC 2022 yılında Türkiye, bazı Avrupa ülkelerinin yıllık savunma bütçelerinden daha yüksek bir rakam olan 4,4 milyar dolarlık rekor bir silah ihracatına ulaştığını belirtti ve Türkiye'nin bu rakamı 2023 yılında 6 milyar dolara yükseltmeyi istediğini okuyucularına sundu.

Atlantik Konseyi'nin Aralık ayında paylaştığı verileri de derleyen CNBC, denizaşırı savunma ihracatından elde edilen gelir 2020 ile 2021 arasında yüzde 42 arttığını ve Türk şirketleri için yabancı sözleşmelerin gelirin yüzde 90'ını oluşturduğunu vurguladı

20 YILLIK PLAN


Türkiye'nin sanayi ve savunmada yerli üretime geçmesi aslında 20 yıl öncesine dayanıyor. 2000'lerin başında o dönem Başbakan olan Erdoğan, yerel firmalara güçlü devlet yatırımları sunmaya başladı ve bunların meyvelerini yıllar sonra almaya başladı.

DIŞ İLİŞKİLER KONUSU


Atlantik Konseyi, başta insansız hava araçları olmak üzere silah ve teknolojilerin satışının Türkiye'nin uluslarası arenadaki saygınlığını artırdığını belirtti. Bu satışlar sayesinde Türkiye'nin Asya'da Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan Azerbaycan yeni ve daha güçlü ilişkiler kurduğunu aktardı.

Türkiye'nin bu satışları Körfez ülkeleri ve Avrupa'daki nüfuzunu da artırıyor. Şubat ayında Abu Dabi'de düzenlenen Orta Doğu'nun en büyük silah fuarı IDEX'te Türkiye'nin varlığı gözden kaçmadı. Yerli ve Milli üretim zırhlı araçlar, lazerli füzeler, piyade tüfekleri ve zırhlar fuarın en çok dikkat çeken ürünlerinden oldu.

Burada CNBC'ye açıklamalarda bulunan Pavo Group'un başkanı Alper Öziblen üretimlerin son sürat devam ettiğini ve taleplerin arttığını belirterek şöyle dedi:

Alıntı Metni

3 ÜLKEDEN YATIRIM TAAHHÜDDÜ


Öziblen ve CNBC'nin görüştüğü diğer Türk yöneticiler, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve diğer petrol zengini Körfez ülkeleriyle devam eden veya planladıkları ortaklıkları ve anlaşmaları olduğunu doğruladılar. Bu ülkelerin birçoğu kendi savunma sektörlerini büyütmek için büyük yatırımlar yapıyor ve BAE, Suudi Arabistan ve Katar gibi bazıları Türkiye'ye önemli mali destek sağladı veya milyarlarca dolarlık ticaret ve yatırım taahhüdünde bulundu.

6425442686b247487c0d2a21.jpg


UKRAYNA İŞGALİ 'SONRASINA' HAZIRLIK


1 yıldan fazla bir süredir devam eden Rus işgali kapsamında NATO ülkeleri Ukraynalıların ülkelerini savunmaları için silah, cephane tank hatta son günlerde savaş uçağı bile göndermeye başladı. Bu destekler Avrupa ülkelerinin silah stoklarını ciddi bir şekilde azalttı. Türk savunma imalatçıları, önümüzdeki birkaç yıl için NATO stoklarını yenilemeye yardımcı olacak siparişlerle dolu olduklarını söylüyorlar.

TÜRKİYE'NİN DENGE POLİTİKASI


Öte yandan Türkiye'nin tüm savunma firmaları Ukrayna'ya silah tedarik etmiyor. Türkiye, işgal boyunca Rusya ve Ukrayna arasında bir köprü görevi gördü ve arabuluculuk yapmak için bir denge politikasını izledi. Türkiye Ukrayna'ya her ne kadar askeri anlamda destek verse de savaştan kaçan birçok Rus içinde yeni bir yuva olarak görülüyor.

6425445986b247487c0d2a23.jpg
 
Üst Alt