Aylin Rana Aydin - Türk mobilya sektörü güçlü büyümesini sürdürüyor. 2022 yılını 4.7 milyar dolar ihracatla kapatan mobilya sektörü, 2023 yılında bu rakamı artırmayı hedefliyor. 2023 yılının ikinci yarısından umutlu olan sektör, tüketicilerin artan mobilya fiyatları sebebiyle mobilya alımlarını öne çektiğini belirtirken taksit sayılarının artırılmasını talep ediyor.
Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, mobilyanın hem yeni bir evliliğin hem de yeni bir konutun en temel ihtiyacı olduğunu söyledi. Mobilya satışlarının bir miktar düşük gittiğini belirten Güleç, “Yeni asgari ücretle biraz daha gelirlerin yükselmesi ve EYT’den ikramiyelerini alan, emekli maaşını alan insanların belli bir birikimleri olup da evleri yenilemesiyle mobilyanın hareketlenmesini bekliyoruz. Bu dönemde özellikle evlilik hazırlığı yapanlar için yatak odası birinci ihtiyaç. Yeni bir konuta taşınanlar oturma grubu, yemek odası alıyorlar. Tabii ki yaz aylarıyla beraber uygun alanları olanlar da bahçe-balkon mobilyaları satın almayı tercih ediyor. Satın almalar biraz daha kişisel, ihtiyaç ve gelirlere göre değişiklik gösteriyor” dedi.
Mobilyanın en büyük engellerinden birinin taksit sınırının az olması olduğunu kaydeden Güleç, şöyle konuştu: “Mobilyayı 10-15 yıllık ihtiyacı için alıyor tüketiciler ama bu taksit sınırının 9 taksitle sınırlı kalması mobilyanın cirosunun düşmesine sebep olan bir faktör. Biz sektör olarak minimum 18 aya çıkarılmasını talep ediyoruz. Yanı sıra artık alışverişler kredi kartlarıyla yapılıyor, hem sektör olarak senetli ve açık hesaplı mobilya satışlarının sektöre zarar verdiğini düşünüyoruz. Taksitli satışların artması mobilya sektörünü canlandırır.”
Sade tasarımlar
Modoko Başkanı Koray Çalışkan isedüğün sezonuyla birlikte mobilya satışlarının yavaş yavaş başladığını belirtti. Geçen yıla oranla mobilya taleplerinin biraz daha öne çekildiğini aktaran Çalışkan, “Enflasyonist ortamda mobilya alımları öne geldi. Ancak taksit sayıları biraz sıkıntılı. Tüketicilerin mobilyaya ulaşımla ilgili önlerini açmalıyız. Mobilya bir lüks değil, bir ihtiyaç. Zorunlu tüketim olan mobilyayı kredi ve taksitle önünü açmalıyız” dedi.
Tüketicilerin mobilya alımlarında bütçenin belirleyici olduğunu belirten Çalışkan, “Ama genellikle oturma, yemek ve oturma gruplarının bir arada olduğu düğün paketleri tercih edilirken, bazı çiftler de kendi zevkleri doğrultusunda her oda için farklı tasarımlar doğrultusunda mobilyalar almayı tercih ediyorlar. İstanbul için konuşacak olursak eskiye oranla evlerin metrekarelerinin biraz daha düşük olması nedeniyle hacimli mobilyalardan ziyade daha sade tasarımlar tercih ediliyor” diye konuştu.
Hedef üretim üssü
“Özellikle yakın coğrafyalar açısından Türkiye’yi mobilyada bir üretim üssü haline getirmek için önümüzde hiçbir engel bulunmuyor” diyen Çalışkan, şöyle devam etti: “Hem tasarım hem de üretim gücümüz var ancak doğru tanıtım, markalaşamama, ürünlerimizi daha katma değerli pazarlayamamak, en büyük sıkıntılarımız. Türk mobilya sektörü ihracat konusunda önemli bir ivme kazandı. Hem kaliteli hem de hızlı bir üretim gücüne sahibiz. Ancak markalaşma yolunda daha çok yol kat etmemiz gerekiyor. Güçlü zanaatkar yönümüzü tasarımla birleştirmemiz gerekiyor. Bunu da sadece fuarlarla değil, sanal fuarlarla da devam ettirmeliyiz. Dizilerin mobilya tanıtımında öncü rol oynadığını düşünüyorum. Bugün Türk dizileri Latin Amerika’dan Ortadoğu ülkelerine kadar her yerde izleniyor. Durum böyle olunca dizilerin içine mobilya tanıtım ibareleri yerleştirerek ve yabancıların Türkiye’deki alışveriş rotalarına mobilya mağazalarını da ekleyebiliriz.”
‘İkinci yarıdan ümitliyiz’
Markalaşma konusunda Türk mobilya sektörünü yurtdışında tanıtma ve ihracat pazarlarına ulaştırma noktasında birlikte hareket etmenin önemli olduğuna değinen Ahmet Güleç, “Dünya ticaretinden pay almaya devam edeceğiz, gelişmiş pazarlarda daha nasıl derinleşebiliriz bunları ele alıyoruz. Uzak pazarlara da açılmak konusunda çabalar sarf ediliyor. Sektör olarak 2023’ün ikinci yarısından ümitliyiz. Yurtdışı faaliyetleri daha fazla hızlandırıp Türk mobilyasının dünyada daha iyi bir yere gelmesi için yurtdışı tanıtım faaliyetlerini hızlandıracağız” ifadelerini kullandı.