Köpeğini gezdirirken buldu! Dinozorlardan bile önce yaşamış...

6313529486b247249c8bdf06.jpg

22 Ağustos günü köpeğini yürüyüşe çıkaran lise öğretmeni, gezerken başına geleceklerden habersizdi. Akıllara durgunluk veren olan Kanada'da bulunan Prens Edward Adası'nda meydana geldi. Köpeğiyle yürüyüşe çıkan Lisa St. Coeur Cormier, dinozorlardan bile daha önce yaşamış bir canlının fosilini buldu.

NE OLDUĞUNU İLK GÖRÜŞTE ANLADI

Önceden fen bilgisi öğretmeni olan ancak artık Fransızca ve tarih derslerine giren Cormier, 22 Ağustos'ta dolaşırken kumdan çıkan nesneyi gördüğünde fosil olduğunu anladığını belirtti:

Alıntı Metni

5 SAATLİK OPERASYON

Fosilin fotoğrafını çeken öğretmen, bilim insanlarıyla temasa geçti. Jeolog ve paleontolog John Calder, gelgit yüzünden kalıntıların kaybolmasından korkup Kanada'nın doğal ve tarihi mirasıyla ilgilenen devlete bağlı Parks Canada'dan bir ekiple 26 Ağustos'ta adaya gitti.

Kazı ekibi, Cormier ve yakınlarının da katıldığı bir çalışmayla fosilin çevresindeki kayayı 5 saati aşkın bir sürenin sonunda çıkardı. Parks Canada uzmanları, fosili içeren kayayı paleontoloji deposunda götürdü. Kalıntılar, bilgisayarlı tomografi taraması için laboratuvara taşınana kadar burada saklanacak.

300 MİLYON YILLIK

Calder, kemiklerin geçmişinin muhtemelen 300 milyon yıla dayandığını ve günümüzde yaşamayan bir yaratıktan geldiğini söyledi. Dinozorlar, dünyada 200 milyon yıl önce Jura döneminde hüküm sürmüştü. Bilim insanının tahminine göre fosil, Karbonifer döneminin sonuyla Permiyen döneminin başına ait.

"Bu döneme ait çok fazla örnek yok dolayısıyla önemli bir keşif" diyen Calder, sözlerini şöyle sürdürdü:

Alıntı Metni

Calder, "Muhtemelen yaratık bir sürüngen veya ona yakın bir tür. Ancak hiç bilinmiyor da olabilir" diye konuştu. Paleontolog, Calder, fosilin tam anlamıyla ne olduğunu çözmenin bir yıl sürebileceğini de sözlerine ekledi.

HİPOTEZİ ÇÜRÜTTÜLER

Şaşırtıcı bir keşif de, Zimbabve'den geldi. Bilim insanları, Zimbabve'de Afrika'daki en eski dinozor fosilini buldu. Paleontologlar, Güney Afrika ülkesi Zimbabve'de en az 230 milyon yıl öncesine ait dinozor fosili bulunduğunu açıkladı. Zimbabve Ulusal Müzeler ve Anıtlar kuruluşundan Darlington Munyikwa, "Dinozorların evrimi söz konusu olduğunda, Triyas döneminden kalma fosillere nadir rastlanıyor" dedi.

Fosilin 2017 ve 2019'da yapılan kazılarda bulunduğu ve özelliklerinin son yapılan çalışmalar neticesinde belirlendiği ifade edildi. ABD'deki Virginia Politeknik Enstitüsü ve Devlet Üniversitesi'nden Christopher Griffin, çalışmaya dair "Bu, dinozorların dünyanın her yerinde yaşadığına ve en baştan beri dünyaya hükmettiklerine dair hipotezin doğru olmadığını gösteriyor" dedi.

Akademisyen, "Dinozorlar ve birlikte yaşadıkları diğer hayvanların görüldüğü noktalar, bugün Güney Amerika, Güney Afrika ve Hindistan'ın güneyine denk gelen coğrafyayla sınırlı gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

SANILDIĞINDAN DAHA KARMAŞIK

Bilim insanları Mbiresaurus raathi adı verilen dinozorun 1,83 metre uzunluğunda ve 29 kilogram ağırlığında olduğunu düşünüyor.

Yer bilimleri alanında çalışan akademisyen Sterling Nesbitt ise çalışmanın, dinozorların erken dönem evrimine dair bilgileri güncellediğini söyledi.

Akademisyen, "Mbiresaurus raathi gibi erken döneme ait dinozorlar, bu tür hayvanların söz konusu dönemdeki evriminin her bir bulguyla yeniden yazıldığını gösteriyor. Dinozorların ortaya çıkışının sanılandan daha karmaşık olduğuna işaret ediyor" ifadelerini kullandı.
 
Üst Alt