Hazar kıyısında ‘vergisiz üretim’

647bc6b886b24a1b04b14e92.jpg

MİTHAT YURDAKUL Ankara - Hazar Denizi kıyısında ticaret ve lojistik merkezi olarak kurulan, Asya ve Kuzey-Güney ulaşım koridorlarındaki stratejik coğrafi konumuyla bölgesel bir yatırım merkezi olmayı hedefleyen Alat Serbest Ekonomi Bölgesi (AFEZ) Türkiye’den de yatırımcı bekliyor. Bölgenin Türkiye’deki potansiyel yatırımcılara tanıtılması amacıyla, AFEZ Başkanı Valkeh Alesgerov, önümüzdeki günlerde Ankara ve İstanbul’da temaslarda bulunacak. Temaslar kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile toplantı, Marmara Grubu Vakfı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TIM) Başkanları ile ikili görüşme ve OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’nde sunum da gerçekleştirilecek.

Vergisiz alan

Toplamda 858 hektar alana sahip olan ekonomi bölgesinin 198 hektarlık ilk bölümü, geçen sene işletmeye geçti. Stratejik konumuyla Azerbaycan’ın petrol dışı sektörlerine yerli ve yabancı yatırım çekmesi beklenen AFEZ’in en önemli avantajlardan biri, vergi konusunda olacak. AFEZ’deki işletmelerin katma değer vergisi, stopaj veya başka bir vergi ödemesi gerekmeyecek. Vasıflı yabancı çalışanların bölgeye çekilmesi için, aylık maaşı 4 bin 700 doları aşmayan işçiler için gelir vergisi muafiyeti tanınacak. AFEZ’de yer alacak şirketler için yabancı mülkiyeti kısıtlaması da olmayacak. Yabancı bir şirket, bölgede yerel bir ortağa ihtiyaç duymadan iş yapabilecek. Yüksek katma değerli ve ihracata yönelik üretim ve hizmet ile yenilikçi teknolojiler, bölgenin yatırımcı hedefleri arasında yer alıyor. Bölgedeki teşvikler, sadece iş kurulması için değil, mevcut girişimin genişletilmesi için de verilecek. Ayrıca işletmelere saha dışı ve saha içi kullanıma hazır altyapı ve kamu hizmetleri ile endüstriyel arsalar sağlanacak. İşletmelerin ithalat ve ihracat ihtiyaçlarının karşılanması ve gerekli diğer lojistik hizmetlerin sağlanması amacıyla AFEZ’de 2 adet de lojistik merkez kurulacak. Azerbaycan’ın Gürcistan, Kazakistan, Rusya, Özbekistan, Ukrayna, Moldova, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan, Belarus ile serbest ticaret, Türkiye ile tercihli ticaret anlaşması bulunması da bölgeyi dış ticaret bağlantıları açısından avantajlı hale getirecek.

Özel hukuk

AFEZ’de şirketler, şirketlerin alacaklıları ve çalışanlar, Azerbaycan’ın temel ekonomi mevzuatı dışında hareket edebilecek. Bunun istisnası ceza hukuku ve kara para aklamayı önleme yasası olacak. AFEZ’e gelen ve giden insan ve ürünler, ana giriş-çıkış noktalarında akıllı teknolojiden yararlanacak, böylece zaman ve işgücünden tasarruf edilecek. Azerbaycan’ın enerji, hafif ve ağır imalat sanayilerinde yetişmiş istihdamının da bölgede şirketlere avantaj sağlaması öngörülüyor.
 
Üst Alt