Buhurdanlık ilk kez Medeniyetin Beşiği olarak nitelendirilen Mezopotamya'da, Lidyalılar tarafından kullanılmıştır. Günümüzde de, dünya genelinde kullanım oranı oldukça yüksektir.
Buhurdanlık Nedir?
Buhurdanlık, haznesinde uçucu yağların yakıldığı bir kap çeşididir. Anadolu'da 15. yüzyılın ikinci çeyreğinden sonra yaygın olarak kullanılmaya başlanan bu kapların birçok farklı çeşidi vardır. Bunlardan bazıları 0 el yapımıdır.
Genellikle seramikten üretilen buhurdanlıklar, tekli ve 2'li set halinde satın alınabilir. Metal askılarla desteklenmiş olan çeşitleri sadece kapalı mekanlarda değil bahçelerde ve teraslarda da rahatlıkla kullanılabilir. Bunun dışında toprak kaplama ve sırlı buhurdanlık çeşitleri de mevcuttur.
Buhurdanlık Nasıl Kullanılır?
Buhurdanlıkların içinde bitkisel yağları koymak için kapaklı bir hazne vardır. Bu kapak kaldırılarak pratik bir şekilde yağ eklendikten sonra buhurdanlık yakılabilir. Yakılan yağların tortuları bu haznede biriktiği için buhurdanlığın ayda en az bir kere temizlenmesi öneriliyor.
Buhurdanlık Faydaları Nelerdir?
1- Lavanta, sedir ve bergamot yağlarının yakılabildiği buhurdanlık çakraları açar ve zihinsel yorgunluğa iyi gelir.
2- Meditasyonlarda sıklıkla kullanılan buhurdanlık strese karşı korur ve depresyon riskini yarı yarıya düşürür.
3- Buhurdanlık yakılan evlerdeki negatif enerji temizlenir. Kişi kendisini çok daha mutlu ve zinde hisseder.
4- Bu kaplar kullanışlı olduğu kadar dekoratiftir de. Başta iş yerleri ve evlerin salonları olmak üzere birçok yerde aksesuar olarak da kullanılabilir.
5- Son yıllarda üretilen buhurdanlıklar tütsülük ve mumluk olarak da kullanılabilir.