Avrupa'da Wagner paniği! 'Bir elini kesmeyi tercih eder'

649c0db986b24441e41a0c81.jpg

Wagner Grubu paralı askerlerinin Moskova'ya doğru harekete geçtiği dakikalarda, Yevgeni Prigojin'in telefonu arka arkaya çalıyordu. Ekranda beliren isimler ise birbirinden önemliydi.

Rusya'nın güneyindeki stratejik Rostov kentini birlikleriyle geçiren Prigojin'in ısrarla arandığı dakikalarda, Moskova ve Minsk hattı da hayli hareketliydi. Moskova ve Minsk hattındaki ilk görüşme yerel saatle 10.00'da gerçekleşti.

Rostov'da bulunan Yevgeni Prigojin eski dostu Vladimir Putin'in çağrılarına yanıt vermezken, Putin'in Avrupa'daki en sıkı müttefiki Alexander Lukaşenko'nun telefonunu yerel saatle 11.00'de açtı.

İkilinin saatlerce süren konuşmalarında bolca küfür vardı, Wagner lideri tıpkı cephe hattında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov için kaydettiği videolarda olduğu gibi ağzına geleni söyledi.

Yevgeni Prigojin'in öfkesi yatışınca müzakere rayına oturdu, Lukaşenko üç yıl önce kendi ülkesinde üyelerini gözaltına aldırdığı Wagner Grubu'nun liderini askeri ayaklanmayı durdurması için ikna etti.

Rostov'dan ayrıldığı gece yarısından bu yana hiçbir yerde görünmeyen 62 yaşındaki Prigojin'in özel jeti, 27 Haziran Pazartesi sabahı Belarus'un başkenti Minsk yakınlarındaki bir askeri üsse indi.

6 soruda Wagner Grubu! Adı nereden geliyor?

'YARI DELİRMİŞ HALDEYDİ'​


Uçuş sistemi Flightradar24'den izlenen özel jetin içinde Prigojin'in olup olmadığı saatlerce belirsizliğini korudu. Ta ki, Belarus lideri Lukaşenko kameralar önüne çıkıp Wagner'in liderinin ülkesinde olduğunu açıklayıncaya kadar.

649c0e0686b24441e41a0c85.jpg


Yevgeni Prigojin'le askeri ayaklanma sırasında yaptığı görüşmenin detaylarını da paylaşan Belarus liderine göre, Wagner Grubu'nun patronu Ukrayna'dan Rostov'a geldiğinde 'yarı delirmiş' bir haldeydi.

"Moskova'ya ilerliyoruz" diyen Prigojine "Daha yarı yolda sizi böcek gibi ezerler" yanıtını verdiğini belirten Lukaşenko, Rusya lideri Putin'in çeyrek yüzyılı aşkın süredir yanından ayırmadığı Wagner liderine telefonla ulaşamayınca kendisinden yardım istediğini söyledi.

Üç yıl önce muhaliflerin seçim sonuçlarını kabul etmemesiyle başlayan devasa gösterilerde, Belarus lideri Lukaşenko'yu Moskova kurtarmıştı. Dahası, Doğu Avrupa ülkesini aylarca sarsan protestoların ortasında Alexander Lukaşenko Belarus'a gelen 33 Wagner Grubu üyesini tutuklamıştı. Belarus lideri Moskova'ya ateş püskürse de, Wagner paralı askerleri biri hariç iki hafta sonra Rusya'ya iade edilmişti.

'AVRUPA'DA BURNU EN İYİ KOKU ALAN İSİM'​


Yevgeni Prigojin'in Belarus'a sürgüne gitmesi ve Wagner Grubu'nun geleceğindeki belirsizlik, beklendiği gibi dünya medyasında manşetlerde. İspanya'dan El Pais'e göre, Wagner ayaklanmasının kazananı Lukaşenko oldu. 'İçgüdüleri güçlü siyasetçi yeni bir manevra alanı kazandı' diyen El Pais, şöyle devam ediyor:

Alıntı Metni

649c0d7e86b24441e41a0c7e.jpg


'ACELECİ DAVRANDI'​


Rusya'dan Novaya Gazeta Europe ise, Belarus liderinin Wagner Grubu paralı askerlerini tehlikeli olarak gördüğünü savunuyor. Gazeteye göre, Wagner Belarus’ta barınamayacak:

Alıntı Metni

649c0cd886b24441e41a0c77.jpg


POLONYA ALARMA GEÇTİ​


İşgalci Rus ordusuna karşı Ukrayna'yı yoğun şekilde destekleyen Polonya'dan Rzeczpospolita gazetesi, ülkenin doğu komşusuna yerleşen Wagner birliklerinden bir hayli endişeli:

Alıntı Metni

'HER İKİ TARAF DA KAZANÇLI'​


Romanya'dan Mediafax, askeri ayaklanmanın ardından bir kazan-kazan durumunun ortaya çıktığını belirtiyor:

Alıntı Metni
Şoygu ilk kez ortaya çıktı! Görüntünün şifresi
Rusya'dan Wagner çıkışı! İki ülkede paralı askerlerin operasyonu sürecek
Rusya'da Wagner isyanı kimler arasındaki rekabetin sonucuydu?
 
Üst Alt