Ağustosta da rekora devam

63127dc886b24a4e24064141.jpg

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye’nin ağustos ayındaki ihracatının, geçen yıla göre yüzde 13.15 artışla 21.3 milyar dolar olduğunu belirterek, en yüksek ağustos ayı ihracat rakamına ulaşıldığını açıkladı. Ağustos ayı ihracat verileri, Gaziantep’te Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinin hizmet binasında açıklandı. Bakan Mehmet Muş şunları kaydetti:

“Ağustos ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13.15 artışla 21.3 milyar dolar olmuştur. Bu, en yüksek ağustos ayı ihracat rakamıdır. Türkiye ihracat rekorlarına devam ederek, 2022’nin 8’inci ayında da en yüksek aylık ihracat değerini yakalamıştır.”

İthalatı 32 milyar 618 milyon dolar olarak açıklayan Bakan Muş, “Dış ticaret hacmi, yüzde 28.39 artarak 53 milyar 959 milyon dolara ulaştı. Enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 91.6 oldu. 2022 yılı Ağustos ayında TL ile ihracat yaptığımız ülke sayısı 164, TL ile ihracat yapılan firma sayısı 6 bin 439 olmuştur. 2022 yılı Ağustos ayında TL ile yapılan ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 109 artış göstermiştir” dedi.

Öte yandan Ticaret Bakanlığı’nın ağustos ayına ilişkin dış ticaret istatistiklerine göre ağustosta dış ticaret açığı 11.2 milyar doları aştı, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 65.4 oldu. 2021 Ağustos’ta dış ticaret açığı 4.3 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 81.4’tü. Bu yıl 250 milyar dolar ihracat hedefleyen Türkiye, ilk sekiz ayda toplam 165.7 milyar dolara ulaştı.

12 aylık seri

Toplantıda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatın son 12 ayda 250.8 milyar doları aştığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Yıllıklandırılmış bazda 2022 yılı ihracat hedefimize ağustos ayı itibariyle ulaştık. Son 12 ayın tamamında aylık ihracat rekorları kırdık.”

Kimya yine zirvede

Gültepe, küresel piyasalardaki gelişmelerin de etkisiyle kimya sektörünün en çok ihracat yapan sektör olmaya devam ettiğini söyledi. 21 sektörde ihracat artışı yaşandığını belirten TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Bu ay ilk 5 sektör sırasıyla 2.9 milyar dolar ile kimya, 2.3 milyar dolar ile otomotiv, 1.8 milyar dolar ihracatla hazır giyim, 1.8 milyar dolar ile çelik ve 1.3 milyar dolarla elektrik-elektronik oldu. Hububat ve meyve sebze sektörleri, tarihlerinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdi” şeklinde konuştu.

İhracat yapılan ülke sayısının 218’den 220’ye yükseldiğini ifade eden TİM Başkanı Mustafa Gültepe şu bilgileri paylaştı:

“151 ülkeye ihracatımızı artırdık. En çok ihracat yaptığımız ilk 5 ülke Almanya, ABD, Irak, Birleşik Krallık ve İtalya oldu. Bu ülkelerin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri’ne yüzde 70, Lübnan’a yüzde 130 ve Güney Afrika’ya yüzde 214’lük önemli ihracat artışları kaydedildi.”

63127ea586b24a4e24064148.jpg


Parite etkisinin maliyeti artıyor

Euro/dolar kurundaki mevcut durumun negatif etkilerinin ağustosta da devam ettiğini belirten Gültepe şunları söyledi:

“Bir yıl evvel 1.20’lerde işlem gören euro/dolar paritesi ağustosta 1’in altına kadar geriledi. Paritede yaşanan düşüşün ihracata etkisi bu ay negatif yönlü 1.4 milyar dolar oldu. Yılın üçte ikisi geride kalırken paritenin ihracat rakamlarımıza olumsuz etkisi 8 milyar doları aştı. Avrupa Birliği’ne ihracatımızı bu şartlar altında yeniden kurgulamalıyız.”

Finansman temel ihtiyaç

Türkiye ekonomisinin 2022’nin ikinci çeyreğinde yüzde 7.6 büyüdüğünün ve ihracatın 3.9 puanlık katkı ile büyümenin yarısını karşıladığının altının çizen Gültepe, ihracattaki yakalanan artış ivmesinin sürmesi açısından finansmana erişimin en temel ihtiyaç olarak öne çıktığını belirtti. İhracatlarının arttıkça yatırımlarının, ham madde ihtiyaçlarının, istihdamlarının da arttığını vurgulayan Gültepe, “Bunlar, yeni finansman ihtiyaçlarını beraberinde getiriyor. Küresel ticarette ortaya çıkan fırsatları ancak güçlü bir finansman ile değerlendirebiliriz” dedi.

Mısır’dan sonra rota Romanya

52 kişilik bir grupla Mısır’a ticaret heyeti düzenlediklerini hatırlatan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Mısır bölgemiz açısından son derece önemli bir pazar. Yılın ilk 8 aylık döneminde Mısır’a 3.2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Ticaret heyetimizde gördük ki, bölgede Türk firmalarına büyük bir teveccüh var” diye konuştu. Heyete 421 yabancı firmadan 650 temsilcinin katıldığını ve Türk firmalarının binden fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdiklerini söyleyen Gültepe, “Önümüzdeki dönemde gelişen ikili ilişkilerin neticesinde, karşılıklı ticarette yeni bir sayfa açacağız. Ticaret diplomasisi faaliyetlerimizi bu ay Romanya’da sürdüreceğiz. Ayrıca yıl sonuna kadar Bakanlığımızın açıkladığı Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında heyetlerimizi Hindistan, Pakistan, Filipinler, Brezilya ve Şili’de sürdüreceğiz” dedi.
 
Üst Alt